De Omgeving

Wijk aan ZeeKenmerkend voor Wijk aan Zee is het grote weiland waar omheen het dorp is gebouwd. Daarnaast is er de dorpskern waar rond het dorpsplein (met de fraaie 16e eeuwse terpkerk) en langs de straten naar het strand waar verschillende soorten cafés, bars en restaurants zijn gevestigd. Voor elk wat wils.

Wijk aan Zee is allereerst een familie-badplaats. Het dorp kan bogen op het breedste strand van de Noord-Hollandse kust. Drie strandopgangen maken maken het voor iedereen makkelijk bereikbaar. En vanaf de dorpskern loopt u er in vier of vijf minuten naar toe. Nog niet ontdekt door het massapubliek, kunt u hier nog heerlijk genieten van de fraaie Noordzeekust.

De aanwezigheid van zandbanken voor de kust werd ooit de doodsteek voor de Wijk aan Zeese visserij, maar biedt nu voor zwemmers en baders de nodige veiligheid. En kleine kinderen kunnen in de zwinnetjes (water dat door een drooggevallen zandbank wordt gescheiden van de zee) terecht.
Bovendien is in de zomer de reddingsbrigade op twee uitkijkposten en met snelle boten waakzaam.
Elk jaar wordt het zeewater gecontroleerd en voor de kust van Wijk aan Zee is dit water uitstekend van kwaliteit.
Bij de diverse strandpaviljoens kunt u binnen of op het terras genieten van het uitzicht.

Kustlijn

Wijk aan Zee is omsloten door duinen en ten noorden van het dorp strekt zich over zo'n 5.000 hectare het Noord-Hollands duinreservaat uit. Een open duingebied met hier en daar zeer bosrijke stukken waar vele verschillende planten, insecten, zoogdieren en vogels leven. Wie gelukkig is kan zelfs een glimp opvangen van een vos.
Auto's zijn in dit gebied taboe maar voor fietsers en wandelaars is een uitgebreid netwerk van verharde en onverharde paden aangelegd.
Al met al is het Noord-Hollands duinreservaat een natuurgebied met een unieke waarde.

Zuidelijk van Wijk aan Zee ligt het Noordzeekanaal waar veel internationale scheepvaart komt. Aan de noordkant zoals boven beschreven het Noord-Hollands duinreservaat. Op slechts enkele kilometers ligt Beverwijk waar het winkelend publiek terecht kan op en rond de Breestraat of op de vermaarde Meubelboulevard.
Grote attractie op zaterdag en zondag is de Beverwijkse Bazaar waar men zowel terecht kan voor tweedehands als nieuwe spullen, de exotische Oosterse Markt en alles op computergebied.

Steden

Op 20 kilometer zuidwaarts vindt u Amsterdam en de Keukenhof en 20 km noordwaarts vindt u Alkmaar met de beroemde kaasmarkt op de vrijdagen (periode half april tot half september van 10 tot 12 uur op het Waagplein).

De Noordpier met zijn prima golfslag voor surfers.

Ga naar boven